I samband med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 raserades barns trygghet på ett ögonblick. Två år har nu passerat.
I samband med invasionen kunde vi tack vare vårt starka nätverk av partners i Ukraina och grannländerna Polen och Moldavien omedelbart intensifiera vårt arbete. Efter de initiala, mer akuta insatserna, arbetar vi sedan 2023 för att skapa hållbara lösningar som stärker skyddet och minskar riskerna för barn. Vi investerar där behoven är som störst och där vi tillsammans med våra partners kan göra mest skillnad för barn – nu och på lång sikt.
Ett exempel på detta är att vi genom vår partner Health Rights International på cirka sex månader möjliggjort etableringen av fyra Barnhus i Ukraina.
– Tack vare stödet från Childhood har vi nu fyra nya Barnahus på plats. Vår samlade expertis och erfarenhet av att implementera modellen har, i samverkan med så väl nationella som lokala myndigheter, bidragit till den snabba etableringen. Behovet av att kunna ge barn som utsatts rätt hjälp och stöd i en trygg miljö är enormt stort i Ukraina. På kort tid har vi tagit emot 17 barn, berättar Olga Lopushanska på Health Rights International.
Reformering av samhällsvården för barn
Barn som växer upp på barnhem är hör till de allra mest skyddslösa. I Ukraina finns fortfarande spåren av Sovjetunionens stora institutioner kvar. Innan Rysslands fullskaliga invasion beräknades cirka 100 000 barn bo på någon av dem. Hur det ser ut just nu är osäkert. Trots kriget finns det nu ett nationellt uttalande och en stark drivkraft att reformera samhällsvården – något vi välkomnar och har arbetat med sedan vårt grundande för 25 år sedan.
2024 kommer vi fördjupa vårt arbete med att stärka familjer och fosterfamiljer men också driva påverkansarbete för att bidra till reformeringen. Det gör vi bland annat genom vår partner Hope & Homes for Children som med vårt stöd kommer intensifiera sitt arbete i regionen Dnipropetrovsk. 500 barn, 275 familjer och 200 professionella beräknas ta del av det här under året.
Ny portal för rapportering av krigsbrott mot barn i Ukraina
En stor utmaning som blivit tydlig under kriget är att brott mot barn som regel behöver anmälas genom fysiskt besök på en polisstation. I krigets kaos och i synnerhet i ockuperade områden är det förenat med stora risker för den enskilde. Med detta som bakgrund har vi under 2023 möjliggjort utvecklingen av portalen Stop Crime där medborgare anonymt och digitalt kan rapportera misstänka brott mot barn, inklusive krigsförbrytelser. Portalen drivs av vår partner Magnolia som sedan tidigare driver en hjälplinje för de som söker försvunna barn.
Stöd vårt arbete
Childhoods närvaro och investeringar i Ukraina behövs mer än någonsin och för lång tid framöver. Ge en gåva idag.