Vinnaren av Childhoodpriset 2022

Vinnare Childhoodpriset 2022

Under gårdagens ceremoni, i närvaro av H.M. Drottningen, hyllades fritidsledare för sitt engagemang för barns rättigheter. Vinnaren, Andreas Carlson från Sundsvall, utsågs av en jury bestående av bland andra H.K.H. Prinsessan Madeleine, Nicolas Lunabba och Carin Götblad.

Childhoodpriset 2022 tilldelades Andreas Carlson, fritidsledare på Hellbergsskolan i Sundsvall, som med stort engagemang och mod står på barnens sida i alla lägen. Vinnaren tillkännagavs digitalt av Prinsessan Madeleine under en ceremoni hos Postkodlotteriet under torsdagskvällen.
Under sitt tal sa Prinsessan Madeleine: 

“ Andreas, med stort mod står du på barnens sida i alla lägen. Du involverar och delegerar ansvar till eleverna i vardagen vilket får dem att växa och tro på sig själva. Du ser alla barn och tar ansvar gentemot lärare och andra elever både i skolan och på skolgården. Du är en trygg vuxen som barnen alltid kan vända sig till. Vi är så imponerade av dig Andreas och det är med stor glädje vi får ge dig Childhoodpriset. Stort grattis! ” 

Med årets Childhoodpris vill vi synliggöra fritidsledare och hur de spelar en avgörande roll för att barn och unga ska vara trygga, men att de sällan uppmärksammas för sin insats. Fritidsledare följer, stöttar och coachar barn och ungdomar under deras uppväxt. De är vuxna som ser, lyssnar och bekräftar barnen så att de kan utvecklas till självständiga och trygga individer. Tillgång till trygga vuxna är en av de viktigaste skyddsfaktorerna för att skydda barn och unga mot våld och sexuella övergrepp. 

Juryn hade ett tufft uppdrag men i slutändan var Andreas en självklar vinnare med motiveringen:

” Andreas ser varje barn och är en inkluderande kraft både i skolan och på skolgården. Hans aktiviteter under rasterna har minskat antalet konflikter och hans sätt att agera med eleverna skapar tillit och trygghet. Andreas sätter alltid eleverna i första rummet och speglar dem på ett sätt som gör det roligare att vara i skolan. Genom om att involvera eleverna i vardagen och delegera ansvar får han dem att växa och tro på sig själva. Han är en trygg vuxen med stort engagemang som i sin tur bygger upp nästa generation av trygga unga vuxna. ”

Utöver prissumman på 50.000 kronor fick Andreas ett specialdesignat diplom av konstnären Bea Szenfeld. 

Att engagera sig i barn är jätteviktigt. De är vår framtid och vi måste göra så att de går bra för dem och att de får utvecklas. Man får aldrig ge upp på ett barn ”, säger Andreas Carlson.   

Vid ceremonin hyllades även finalisterna Firat Güzel, fritidsledare, Skärholmens Stadsdelsförvaltning och Frida Winlöf, fritidsledare på Edsbergs Fritidsgård, Sollentuna.   

Om Childhoodpriset  
Childhoodpriset lanserades 2019 i syfte att lyfta fram personer i Sverige som möter barn och unga i sitt arbete. Fokus riktas varje år mot en utvald yrkesgrupp som består av personer som ofta spelar en avgörande roll för att barn ska vara trygga, men som sällan uppmärksammas för sin insats. Det är engagerade vuxna som ser, bryr sig och agerar för barnens bästa.

Läs mer om Childhoodpriset här.

För mer information vänligen kontakta: 
Charles Mingo Bennström, pressansvarig World Childhood Foundation 
+46(0)734 22 04 42, charles.bennstrom@childhood.org