CHILDHOODPRISET 2019 GÅR TILL ANDREAS GRYM

Vinnaren av 2019 års Childhoodpris heter Andreas Grym, IT-brottsutredare på Polisen i Göteborg. Han mottog utmärkelsen av Prinsessan Madeleine under en ceremoni i Solna på måndagskvällen.

Andreas Grym har genom sitt arbete som IT-brottsutredare lyckats identifiera hundratals barn som utsatts för nätbaserade sexuella övergrepp och spårat misstänkta gärningsmän, vilket lett till fällande domar i hela landet. 2015 var han en viktig del av ett av de största groomingmålen i svensk historia, där en man från Ulricehamn blev dömd för att på nätet ha tagit kontakt med sexuell kontakt med 114 barn, en utredning som började med enbart två anmälningar.

”Andreas visar genom sin insats som utredare att varje barn är viktigt och har rätt att få sin röst hörd. Han är extremt driven, ger inte upp och gör verkligen allt för att hitta barnen. Därför är han en värdig första vinnare av Childhoodpriset”, säger Paula Guillet de Monthoux, generalsekreterare på Childhood och ordförande i Childhoodprisets jury.

Juryns motivering lyder:

”Med stor yrkesskicklighet och intelligens vänder Andreas på varje sten för att identifiera och hitta både utsatta barn och misstänkta gärningsmän. Andreas kämpar för att varje barn ska bli lyssnat till och tar alltid barnets perspektiv, trots att han bara möter dem på nätet. En sann hjälte och inspiratör som aldrig ger sig.”

Andreas Grym och de två medfinalisterna – Maria Blomgren Rydell, teamledare på Barnahus Fyrbodal och Eva Thored, utredare av internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn och barnförhörsledare vid Polisen i Region Mitt – har valts ut av Childhoodprisets jury från över 150 nomineringar som kommit in från svenska allmänheten under hösten.


 

NU KOMMER CHILDHOODPRISET

2019 fyller Childhood 20 år. Som en del av vårt tjugoårsjubileum har vi instiftat ett pris som vi vill dela ut till en person i Sverige som dagligen arbetar med att skydda barn mot våld och sexuella övergrepp, men som sällan får ett erkännande för sin insats – en osynlig hjälte helt enkelt. Pristagaren kan vara en polis, en barnsjuksköterska eller en barnförhörsspecialist.

Childhoodpriset kommer att delas ut årligen och vill uppmärksamma de människor i Sverige som är avgörande för att hålla barn trygga men vars arbete inte alltid syns mest – som exempelvis poliser eller anställda inom socialtjänst, vård och skola. En yrkesgrupp står i fokus varje år. Priset ska delas ut till en person som utmärker sig inom sin yrkesroll, visar stort personligt engagemang, förmåga att samverka med andra och har uppnått konkreta resultat för att skydda barn mot våld och sexuella övergrepp.

Vi vill uppmärksamma människor som sällan får erkännande för sin insats, men som genom sitt sitt engagemang och sin kompetens verkligen gör skillnad för barn.
Paula Guillet de Monthoux, Childhoods generalsekreterare

Prissumman på 50 000 kr ska användas till något som gör att pristagaren blir ännu bättre i sin yrkesroll – t ex till deltagandet i en internationell konferens, en studieresa eller vidareutbildning.

NOMINERING TILL CHILDHOODPRISET 2019

2019 års Childhoodpris kommer att delas ut till en person i Sverige som arbetar med att utreda sexuella övergrepp mot barn, exempelvis en polis, barnutredare, rättsmedicinsk/forensisk tekniker, en barnförhörsspecialist, åklagare eller liknande. 

Sista dag för nominering är den 1 november 2019. NOMINERINGEN ÄR AVSLUTAD.
Senast 29 november kommer vi att tillkännage de tre finalisterna.
Prisutdelning sker 9 december 2019.

JURY

Childhoodprisets jury består av sju medlemmar:

Prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine har arbetat med Childhood sedan 2006, både i Stockholm och i USA. Hon är medlem i Childhoods svenska styrelse sedan februari 2016 och är även hedersmedlem i Childhood USA:s styrelse.

Paula Guillet de Monthoux

Paula Guillet de Monthoux är sedan 2015 Childhoods generalsekreterare. Innan dess var Paula bland annat VD för SOS Barnbyar i Danmark och hade olika ledande roller inom UNICEF både i Sverige och internationellt.

Carl Göran Svedin

Carl Göran Svedin är professor emeritus i barn- och ungdomspsykiatri och forskningsledare vid Barnafrid – Nationellt kunskapscentrum vid Linköpings Universitet. Carl-Göran är initiativtagare till BUP-Elefanten, Barnahus Linköping och Barnahus Lund.

Christian Berg

Christian Berg är grundare av Safer Society. Christians företag utvecklar software som används av företag och polismyndigheter över hela världen för att identifiera, spåra och rapportera onlinebaserat övergrepsmaterial på barn.

Anna-Karin Hildingson Boqvist

Anna Karin Hildingson Boqvist är generalsekreterare på ECPAT Sverige. Hon var tidigare vikarierande barnombudsman och chef för myndigheten Barnombudsmannen.

Lena Ahlström

Lena Ahlström är grundare och ägare av Ledarstudion. Hon har tidigare varit vice VD på Swedbank och ansvarig för ledarskapsutveckling på SAS. Lena har ett genuint intresse för barnrättsfrågor och är sedan över tio år partner till Childhood.

Johan Dennelind

Johan Dennelind är VD för Telia Company AB. Innan han kom till Telia arbetade Johan som VD för Vodacom i Sydafrika och för DiGi Telecommunications Malaysia. Han sitter i Childhoods styrelse sedan 2013.