NU KOMMER CHILDHOODPRISET

2019 fyller Childhood 20 år. Som en del av vårt tjugoårsjubileum har vi instiftat ett pris som vi vill dela ut till en person i Sverige som dagligen arbetar med att skydda barn mot våld och sexuella övergrepp, men som sällan får ett erkännande för sin insats – en osynlig hjälte helt enkelt. Pristagaren kan vara en polis, en barnsjuksköterska eller en barnförhörsspecialist.

Childhoodpriset kommer att delas ut årligen och vill uppmärksamma de människor i Sverige som är avgörande för att hålla barn trygga men vars arbete inte alltid syns mest – som exempelvis poliser eller anställda inom socialtjänst, vård och skola. En yrkesgrupp står i fokus varje år. Priset ska delas ut till en person som utmärker sig inom sin yrkesroll, visar stort personligt engagemang, förmåga att samverka med andra och har uppnått konkreta resultat för att skydda barn mot våld och sexuella övergrepp.

Vi vill uppmärksamma människor som sällan får erkännande för sin insats, men som genom sitt sitt engagemang och sin kompetens verkligen gör skillnad för barn.
Paula Guillet de Monthoux, Childhoods generalsekreterare

Prissumman på 50 000 kr ska användas till något som gör att pristagaren blir ännu bättre i sin yrkesroll – t ex till deltagandet i en internationell konferens, en studieresa eller vidareutbildning.

NOMINERING TILL CHILDHOODPRISET 2019

2019 års Childhoodpris kommer att delas ut till en person i Sverige som arbetar med att utreda sexuella övergrepp mot barn, exempelvis en polis, barnutredare, rättsmedicinsk/forensisk tekniker, en barnförhörsspecialist, åklagare eller liknande. Vem som helst kan nominera kandidater till Childhoodspriset. Känner du någon som tillhör ovan nämnda yrkesgrupper och utmärker sig inom sin yrkesroll – nominera hen till vårt pris här.

Sista dag för nominering är den 1 november 2019.
Senast 25 november kommer vi att tillkännage de tre finalisterna.
Prisutdelning sker 9 december 2019.

JURY

Childhoodprisets jury består av sju medlemmar:

Prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine har arbetat med Childhood sedan 2006, både i Stockholm och i USA. Hon är medlem i Childhoods svenska styrelse sedan februari 2016 och är även hedersmedlem i Childhood USA:s styrelse.

Paula Guillet de Monthoux

Paula Guillet de Monthoux är sedan 2015 Childhoods generalsekreterare. Innan dess var Paula bland annat VD för SOS Barnbyar i Danmark och hade olika ledande roller inom UNICEF både i Sverige och internationellt.

Carl Göran Svedin

Carl Göran Svedin är professor emeritus i barn- och ungdomspsykiatri och forskningsledare vid Barnafrid – Nationellt kunskapscentrum vid Linköpings Universitet. Carl-Göran är initiativtagare till BUP-Elefanten, Barnahus Linköping och Barnahus Lund.

Christian Berg

Christian Berg är grundare av Safer Society. Christians företag utvecklar software som används av företag och polismyndigheter över hela världen för att identifiera, spåra och rapportera onlinebaserat övergrepsmaterial på barn.

Anna-Karin Hildingson Boqvist

Anna Karin Hildingson Boqvist är generalsekreterare på ECPAT Sverige. Hon var tidigare vikarierande barnombudsman och chef för myndigheten Barnombudsmannen.

Lena Ahlström

Lena Ahlström är grundare och ägare av Ledarstudion. Hon har tidigare varit vice VD på Swedbank och ansvarig för ledarskapsutveckling på SAS. Lena har ett genuint intresse för barnrättsfrågor och är sedan över tio år partner till Childhood.

Johan Dennelind

Johan Dennelind är VD för Telia Company AB. Innan han kom till Telia arbetade Johan som VD för Vodacom i Sydafrika och för DiGi Telecommunications Malaysia. Han sitter i Childhoods styrelse sedan 2013.