Childhoodpriset

Childhoodpriset 2021

2019 lanserade vi Childhoodpriset i syfte att hylla personer i Sverige som möter barn och unga i sitt arbete. Det är viktiga vuxna som ofta spelar en avgörande roll för att barn ska vara trygga men som sällan uppmärksammas för sin insats. Fokus riktas mot en utvald yrkes grupp varje år. 2021 kommer Childhoodpriset tilldelas en person som i sitt arbete möter barn och unga i samhällsvård, placerade på exempelvis HVB, SiS eller i familjehem.

I sin yrkesroll visar personen stort engagemang, har god förmåga att samverka med andra samt har nått konkreta resultat för att skydda barn och unga mot våld och sexuella övergrepp.

Prissumman är 50 000 kronor och ska gå till något som stärker personen i sin yrkesroll, exempelvis en studieresa eller vidareutbildning.


FÖLJANDE KRITERIER LIGGER TILL GRUND FÖR NOMINERING OCH JURYNS BEDÖMNING:

  • DELAKTIGHET. Hur hen tar sig tid att lyssna, tar barn och unga på allvar och framför deras röst.
  • TILLIT. Hur hen på ett ödmjukt, lyhört och lättsamt sätt skapar trygga relationer till barn och unga.
  • MOD. Hur hen står upp för barn och unga och gör konkret skillnad.
  • ”DET LILLA EXTRA”. Hur hen visar särskilt engagemang för barn och unga i sitt arbete.

Jag är så hedrad, rörd och stolt. Jag är så glad över att jag får möjligheten att göra det här arbetet tillsammans med barnen. Det betyder så oerhört mycket. Stort tack till alla barn och ungdomar. Ni är fantastiska.

Tidigare vinnare av Childhoodpriset

NOMINERA TILL CHILDHOODPRISET 2021

Alla som vill är välkomna att nominera en person som i sitt arbete möter barn och unga i samhällsvård. I år ser vi gärna att barn och unga som har erfarenhet av exempelvis HVB, familjehem och SiS nominerar personer som de kommit i kontakt med.

Nomineringsperioden pågår mellan den 21 september och 29 oktober. Nomineringen är nu avslutad.

Tre finalister presenteras den 1 december.

Vinnaren tillkännages vid en prisceremoni den 8 december.

NOMINERA HÄR.

ÅRETS JURY FÖR CHILDHOODPRISET

Prinsessan Madeleine
Prinsessan Madeleine har arbetat med Childhood sedan 2006, både i Stockholm och i USA. Hon är ledamot i Childhoods svenska styrelse sedan 2016 och är även hedersledamot i Childhood USA:s styrelse.

Paula Guillet de Monthoux
Paula Guillet de Monthoux är sedan 2015 Childhoods generalsekreterare. Innan dess var hon VD för SOS Barnbyar i Danmark och hade olika ledande roller inom UNICEF. Paula är även styrelseordförande i Giva Sverige, den ideella sektorns branschorganisation.

Carl Göran Svedin
Carl Göran Svedin är affilierad professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Ersta Sköndal Bräcke Högskola. Han är initiativtagare till BUP-Elefanten, Barnahus Linköping och Barnahus Lund samt Barnafrid – Nationellt kunskapscentrum vid Linköpings Universitet.

Lena Ahlström
Lena Ahlström är grundare och ägare av Ledarstudion. Hon har tidigare varit vice VD på Swedbank och ansvarig för ledarskapsutveckling på SAS. Lena har ett genuint intresse för barnrättsfrågor och är sedan över tio år partner till Childhood.

Elaine Eksvärd
Elaine Eksvärd är retoriker och grundare till den ideella föreningen Treskablinoll som jobbar förebyggande mot sexuella övergrepp mot barn. Hon är också vd för retorikbyrån Snacka Snyggt.

Elin Wernquist
Elin Wernquist är grundare och generalsekreterare för Barnrättsbyrån, en barnrättsorganisation som erbjuder enskilda barn och unga socialt och juridiskt stöd för att stärka deras rättigheter. Hon har tidigare arbetat på BRIS och i Storbritannien med barnskyddsfrågor.

Catharina Belfrage Sahlstrand
Catharina Belfrage Sahlstrand är hållbarhetschef på Handelsbanken. Hon har tidigare arbetat som advokat, ansvarat för hållbar finansiering på Handelsbanken Debt Capital Markets och suttit i styrelsen för en impact-investerare med fokus på barns och unga vuxnas utbildning och hälsa.

Foton: privat