Childhoodpriset 2022

Childhoodpriset lanserades 2019 i syfte att lyfta fram personer i Sverige som möter barn och unga i sitt arbete. Fokus riktas varje år mot en utvald yrkesgrupp som består av personer som ofta spelar en avgörande roll för att barn ska vara trygga, men som sällan uppmärksammas för sin insats. Det är engagerade vuxna som ser, bryr sig och agerar för barnens bästa.  

2022 kommer Childhoodpriset tilldelas en person som arbetar på fritidshem, kanske som fritidsledare eller fritidspedagog. Det kan vara någon från fritidsgården som betytt extra mycket under uppväxten eller kanske en fritidsledare som stöttat genom en svår period. I sin yrkesroll visar personen stort engagemang och har god förmåga att samverka med andra. Den nominerade är en trygg vuxen i barnens närhet, vilket är en av de viktigaste skyddsfaktorerna för att skydda barn och unga mot våld och sexuella övergrepp. Det är inget krav på formell utbildning för att bli nominerad.

Prissumman är 50 000 kronor och ska gå till något som stärker personen i sin yrkesroll, exempelvis en studieresa eller vidareutbildning.

Läs mer om våra tre finalister för 2022


FÖLJANDE KRITERIER LIGGER TILL GRUND FÖR NOMINERING OCH JURYNS BEDÖMNING:

  • DELAKTIGHET. Hur hen tar sig tid att lyssna, tar barn och unga på allvar och framför deras röst.
  • TILLIT. Hur hen på ett ödmjukt, lyhört och lättsamt sätt skapar trygga relationer till barn och unga.
  • MOD. Hur hen står upp för barn och unga och gör konkret skillnad.
  • ”DET LILLA EXTRA”. Hur hen visar särskilt engagemang för barn och unga i sitt arbete.

Jag är så hedrad, rörd och stolt. Jag är så glad över att jag får möjligheten att göra det här arbetet tillsammans med barnen. Det betyder så oerhört mycket. Stort tack till alla barn och ungdomar. Ni är fantastiska.

Tidigare vinnare av Childhoodpriset

NOMINERA TILL CHILDHOODPRISET 2022

Vi välkomnar alla att nominera en fritidsledare eller fritidspedagog som gör det lilla extra varje dag och som finns där för barnen. Vi ser gärna att unga personer tar chansen att nominera personer som gjort skillnad i deras liv.

Nomineringsperioden pågår mellan den 5 och 31 oktober.

Tre finalister presenteras den 28 november.

Vinnaren tillkännages vid en prisceremoni den 8 december.

H.K.H. Prinsessan Madeleine (Foto: S.Friberg. Kungliga Hovstaterna) Paula Guillet de Monthoux (Foto: Elisabeth Ubbe) Nicolas Lunabba (Foto: Jesper Klemedsson Sotomayor) Carin Götblad (Foto: Polisen) Fatima Shek Behi (Foto: Privat) Carl Göran Svedin (Foto: Privat) Lena Ahlström (Foto: Privat)

ÅRETS JURY FÖR CHILDHOODPRISET

H.K.H. Prinsessan Madeleine
Prinsessan Madeleine har arbetat med Childhood sedan 2006, både i Stockholm och i USA och är vice hedersordförande för organisationen.

Paula Guillet de Monthoux
Paula Guillet de Monthoux är sedan 2015 Childhoods generalsekreterare. Innan dess var hon VD för SOS Barnbyar i Danmark och hade olika ledande roller inom UNICEF. Paula är även styrelseordförande i Giva Sverige, den ideella sektorns branschorganisation.

Nicolas Lunabba
Nicolas Lunabba är verksamhetsansvarig för organisationen Helamalmö som arbetar med att skapa bättre levnadsförhållanden för barn och unga i utsatta områden. Nicolas har även skrivit boken Blir du ledsen om jag dör?

Carin Götblad
Carin Götblad är polismästare vid Nationella operativa avdelningen (NOA). Carin arbetar strategiskt med frågor om organiserad brottslighet och gängkriminalitet och hur vi ska förhindra att barn och unga dras in i kriminella gäng.

Fatima Shek Behi
Fatima Shek Behi studerar statsvetenskap vid Uppsala universitet och är sedan 10 år tillbaka en del av organisationen Maskrosbarn.

Carl Göran Svedin
Carl Göran Svedin är affilierad professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Marie Cederschiöld Högskola. Han är initiativtagare till BUP-Elefanten, Barnahus Linköping och Barnahus Lund samt Barnafrid – Nationellt kunskapscentrum vid Linköpings Universitet.

Lena Ahlström
Lena Ahlström är grundare och ägare av Ledarstudion. Hon har tidigare varit vice VD på Swedbank och ansvarig för ledarskapsutveckling på SAS. Lena har ett genuint intresse för barnrättsfrågor och är sedan över tio år partner till Childhood.