Tack för ditt engagemang under 2017!

STORT TACK till dig som på ett eller annat sätt engagerade sig i Childhood förra året – genom att du blev månadsgivare, swishade till oss, köpte ett armband eller ett gåvokort har vi under 2017 kunnat stödja drygt 65 projekt i 13 länder.  Förutom Sverige är Kambodja, Nepal och Sydafrika de länder där Childhood är mest aktiva. Projektens innehåll och mål kan variera, men alla verkar de för att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn. Här får du läsa mera mer om några av dem:

TACK VARE DITT STÖD … har Childhoods projektpartner Ekupholeni i Johannesburg under 2017 kunnat hjälpa 450 barn som utsatts för sexuella övergrepp.

Vi har finansierat deras stödgruppsverksamhet, bland annat terapigruppen ”Red Roses” för barn mellan 3 och 7 år som blivit våldtagna. Ett av de barnen är Dudzile*, sex år, som bor utanför Johannesburg med sin mormor. Både hennes mamma och pappa har dött i sviterna av aids. Dudzile har blivit våldtagen av sin kusin och går i gruppterapi hos Ekupholeni för att bearbeta övergreppet. Först vill Dudzile inte prata och bråkar ofta med de andra barnen i gruppen. En eftermiddag, under en sagostund, vågar dock Dudzile berätta vad som skett. Då framkommer att även en annan äldre familjemedlem har försökt våldta henne. Tack vare att Ekupholenis personal fångade upp Dudziles berättelse får hon nu den hjälp hon behöver.

TACK VARE DITT STÖD … har Childhood under 2017 finansierat utbildningen av 140 Child Safe Agents i Thailand och Kambodja.

En Child Safe Agent är en volontär som lär sig att känna igen situationer som kan vara farliga för barn i utsatthet och vet vad hen ska göra för att skydda dem.En av dessa volontärer heter Thy, och vi träffade honom när vi var i Kambodja i höstas. Thy arbetar som tuktuk-chaufför i Siem Reap och parkerade ofta utanför vårt hotell. Men Thy kör inte enbart tuktuk, utan är även volontär, en så kallad Child Safe Agent. Han har blivit utbildad av Childhoods projektpartner Child Safe Movement för att känna igen situationer som kan vara farliga för barn i staden, och vet vad han ska göra för att skydda dem – t ex att ringa Child Safes egen hotline (numret till den är dessutom tryckt på hans skjorta) när han ser något som inte känns bra.

I Siem Reap med omnejd finns det närmare 4000 Child Safe-volontärer. Ofta handlar det om gatuförsäljare, tuktuk- eller taxichaufförer, dvs människor som rör sig mycket i gatumiljön och ofta möter barn i utsatthet. Volontärer som Thy är Child Safe Movements ryggrad, eller rättare sagt dess ögon, öron och hjärta.

TACK VARE DITT STÖD … har Childhoods projektpartner Angkor Hopsital for Children i Kambodja under 2017 kunnat spårat föräldrarna till 20 övergivna spädbarn.

De har nu återförenats med sina familjer som får långsiktig hjälp. Det finns många anledningar till varför barn överges och varför Angkor Hospitals arbete är så enormt viktigt. Vår programhandläggare Åsa har en egen personlig koppling till detta – läs hennes berättelse här:

”Det finns många anledningar till att föräldrar överger sina barn, men ofta handlar det om att de fötts utanför äktenskapet, och då kan skamkänslor stå i vägen för relationen mellan barnet och familjen. Det kan också bero på fattigdom, okunskap eller rädsla för att barnet ska dö för att det är kroniskt sjukt eller har en funktionsvariation. Som programhandläggare för Childhoods verksamhet i Asien träffar jag våra partners där minst två gånger om året. Att dessa gräsrotsorganisationer och eldsjälar brinner för det de gör är lika påtagligt varje gång vi ses. Men just Angkor Hospital for Childrens engagemang berör mig lite extra, då jag själv, vid ett års ålder, svårt sjuk och undernärd, övergavs utanför ett sjukhus på Sri Lanka. Jag behandlades i några veckor och då ingen betalade sjukhusräkningen skickades jag till ett statligt barnhem i en annan provins. Jag hade tur som överlevde, med vård och mängder av kärlek från min familj i Sverige, men självklart undrar jag  då och då hur mitt liv hade sett ut om det funnits en socialarbetarenhet på det sjukhus jag lämnades utanför.”

Tack för ditt stöd.

Text: Åsa Andreasson Åkerström

 

*Dudzile heter egentligen något annat och är inte heller flickan på bilden.