Lucinda – vardagshjälte i kåkstaden

Lavender Hill är, det vackra namnet till trots, en av de mest våldsamma kåkstäderna i Kapstaden. Och mitt i Lavender Hill bor Lucinda. I över 10 år har hon arbetat med att hjälpa våldsutsatta kvinnor och barn i grannskapet. Tidigare hade Lucinda all sin verksamhet, bl.a. ett skyddat boende för misshandlade kvinnor, i sitt hem. Där organiserade hon även fritidsverksamhet för barn för att hålla dem borta från gatan; i hennes hus fick de lära sig om sina rättigheter, bra och dåliga hemligheter och vad vuxna får och inte får göra mot barn. Lucinda drev allt med hjälp från vänner och bekanta och tog inte ut någon egen lön. Med stöd från Childhood har hon sedan drygt två år en lokal för verksamheten, kan ta ut lön varje månad och har anställt personal.

Brutala barnamord och kidnappningar

Under 2017 drabbades Kapstaden och framförallt Cape Flats där Lavender Hill ligger av en våg av brutala barnamord och kidnappningar. Lucindas organisation, Philisa Abafazi Bethu, var med och arrangerade de sökinsatser som följde efter barnens försvinnanden där upp till 1000 personer hjälpte till. Under dessa uppdagades också att många av husen i området används till ”hangouts” dit unga tjejer kidnappats av äldre män eller medlemmar i Lavender Hills kriminella gäng för att drogas och våldtas. En del av dem hade tagits av gängbossarna till lyxhotell i Kapstaden och drogats och utnyttjats även där. Flickornas föräldrar hade anmält brotten till myndigheterna utan att få hjälp.

Äldre kvinnliga volontärer

Under och efter dessa tragiska händelser har Lucinda har haft en central roll i att stötta familjerna i området och förhindra upplopp. Teamet med äldre kvinnliga volontärer som samlades för att söka efter barnen har hon gjort permanent och uppkallat efter Rene, den första flickan de letade efter, som efter nästan två veckor hittades mördad och våldtagen bakom grannens hus. Rene Roman Search and Rescue Team följer nu ensamma barn hem efter mörkrets inbrott och nattvandrar – allt för att förhindra att fler barn rövas bort och våldtas. Lucinda och Philisa Abafazi Bethu driver just nu även påverkansarbete för att införa krav på att skolskjutschaufförer ska behöva visa utdrag ur sexualbrottsregistret vid anställning. Anledningen till detta är ett fall med en chaufför som groomat ett barn och våldtagit henne under en längre period.

Var Lucinda får all sin kraft ifrån vet vi inte, men det är fantastiskt att det finns eldsjälar som hon. Hon är en sann hjälte och inspirationskälla som bor mitt ibland det som händer och har ingen avsikt att lämna. Hon behövs.

Text: Åsa Andreasson Åkerström, foto: Britta Holmberg