För barn i utsatthet är Covid-19 mer än ett virus

Konsekvenserna av coronapandemin är både akuta och långsiktiga. När samhällen stänger ner och barn isoleras i otrygga hemmiljöer drabbas de redan utsatta än mer. Det här är barn som lever i dysfunktionella familjer med missbruk, psykosociala problem, våld och otrygghet. Just nu behöver de här barnen extra mycket stöd.

Du kan hjälpa dessa barn

Det barnen behöver mest är en trygg vuxen. En vuxen som inte alltid behöver vara en nära familjemedlem, utan lika gärna kan vara en granne, en kompis förälder, kioskägaren, vuxenkusinen eller någon annan som lyssnar och ser barnet. Var en trygg vuxen – bjud in någon av dina barns vänner som du tror kan behöva extra stöd. Svarar de inte första gången, fråga igen. Är du rädd för att lägga dig i, kanske funderar på om du har fel i dina misstankar? Vänd på det: Tänk om du istället har rätt?. Håll ett extra öga i trapphus, på lekplatser och i grannskap, på barn som kanske inte har det naturliga sociala skyddsnätet. Våga gå fram, fråga och lyssna på svaret. I dessa tider kan du också ta kontakt per sms eller via sociala kanaler.

Lita på din magkänsla

Om du är orolig eller har misstankar om våld eller övergrepp, kontakta socialtjänsten i din kommun. Din anmälan kan vara anonym. Om du misstänker att barn är i akut fara, ring omedelbart 112. Nedan några länkar till sidor som kan vara till hjälp i hur du kan vara en trygg vuxen:

Om du är orolig för ett barn i din närhet – läs här.

Prata med barn om övergrepp – läs här.

Prata med barn och unga om coronaviruset på olika språk – läs här.

För barn

Om du behöver prata med någon – klicka här.

Om du blivit utsatt för övergrepp på nätet – klicka här.

För dig med föräldrar som dricker för mycket eller mår dåligt psykiskt – klicka här.

Text och illustration: Kajsa Hagskog