8 december delar vi ut Childhoodpriset 2021. Det fina diplomet är precis som 2020 skapat av formgivaren och designern Bea Szenfeld.
Hej Bea! Du skapar bärbara skulpturer av papper, varför?
Jag är modeskapare för jag gillar att klä en kropp. Från början arbetade jag med textil och hade ett kommersiellt varumärke. Men det var något som skavde med det där att skapa för att sälja mycket så då började jag experimentera med olika material som sallad, pasta och andra livsmedel samt återvunnet material som persienner för att utmana gränserna för vad vi människor kan klä oss i. När jag testade papper kände jag att ”this is it – nu kör jag på papper”.
Hur ser du på hållbarhet?
Det har alltid funnits med i mitt skapande. När jag gjorde min avgångskollektion på Beckmans 2001 så använde jag till exempel bara vintagetyger. Då var det nästan ingen som pratade om hållbarhet och mode men idag är det självklart. I mitt arbete använder jag bara svenskt papper, i första hand återvunnet, som jag köper direkt från bruket i Lessebo.
Och social hållbarhet?
Vi har alla ett ansvar att vara hållbara på olika sätt. Gör vi något händer det något! Barnrättsfrågan har alltid engagerat mig. Childhood är väldigt bra på att förmedla vad ni gör och var pengarna går. Jag tror att vi människor i grunden gärna vill hjälpa andra och jag tycker det är skönt att stötta en organisation som ser till att hjälpen kommer rätt. Ni gör verklig skillnad för barn och unga.
Du designar diplomet till Childhoodpriset för andra året. Berätta!
Det är väldigt speciellt att en person hyllas för sitt jobb och för mig är det en stor ära att få designa diplomet för just Childhoodpriset. Det är ett så fint och viktigt pris.
Var hämtar du inspiration till diplomet?
Barns lek och pyssel. Diplomet är ett så kallat diorama i flera lager där det övre lagret säger tack och det undre är ett collage som barn har klippt och klistrat ihop. De här personerna gör något för barn och diplomet blir ett sätt för barn att säga tack till dem.
Årets finalister arbetar med barn i samhällsvård. Viveka Jonsson som metodhandläggare, Hanna Nyroos som socialpedagog och Åsa Wendel som familjehemsförälder. Vill du hälsa dem något?
Ni är verkliga hjältar! Jag tänker att ni måste vara väldigt modiga, ofta får fatta svåra beslut, är flexibla och samtidigt har ett regelverk att förhålla er till. Tack för att ni orkar kämpa och står upp för barns rättigheter. Tack för att ni tar hand om dem som är skörast i samhället och som inte själva kan föra sin talan.
Stort tack för ditt engagemang Bea och tack även till Stockholms Hantverksförening som står för inramning och gravyr av diplomet.
Text: Petra Engström Alexander Foto: Ea Czyz