Trast

Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Barn i Sverige är aktiva internetanvändare. Många har en egen smartphone eller platta som de använder flera timmar om dagen. Antalet 8-åringar som surfar på nätet dagligen har ökat från 24% 2012 till 49% 2016, och 83% av alla 8-åringar använder nätet flera gånger i veckan. Undersökningar visar också att barn i allt större utsträckning använder nätet utan föräldrarnas uppsikt, och att de är allt yngre när de gör det.

För de flesta av oss är det omöjligt att tänka sig en ett liv utan uppkoppling. Internet, och de enorma möjligheter det för med sig, berikar livet för både vuxna och barn. Men samtidigt har digitaliseringen gjort det lättare för dem som söker kontakt med barn i sexuellt syfte att få direktkontakt med dem.

Detta ska Trast motverka. Trast är en programvara som ser till att personer som tar kontakt med barn på nätet måste identifiera sig. Den möjliggör att föräldrar kan hålla koll på vem som tar kontakt med deras barn på nätet, dock utan att övervaka barnen eller vad de t.ex. chattar om. Trast bygger på bank-ID och att förälderns konto kopplas samman med barnens konton på sociala medier. Så fort en person som inte är kopplad till Trast skriver till barnet får hen ett meddelande om att identifiera sig via bank-ID. Om detta inte sker meddelas barnets förälder.

Trast är gratis och ska enligt plan lanseras våren 2018.