Epic Arts

Epic Arts Cambodia är en organisation som arbetar med barn med funktionsvariationer och deras familjer, med mottot att alla människor är värdefulla och räknas. Detta i ett land där många föräldrar på grund av okunskap och rädsla gömmer barn med funktionsvariationer från omvärlden – grannarna vet inte om att de finns, de har aldrig gått i skola, de har aldrig haft vänner.

Epic Arts främsta syfte är att inkludera och stärka barnen och visa dem själva och deras närmaste att de kan göra allt de vill, bara de får rätt stöd, och att omgivningen är rätt. Organisationen förmedlar sitt budskap använder sig främst av konstens kraft, där barn och ungdomar med funktionsvariationer får sjunga och dansar i musikvideor eller på scen – och detta på en hög artistisk nivå. Epic Arts Cambodia har blivit världskända för sin cover av Pharell Williams låt ”Happy”, där de motbevisar många av de myter som finns om vad personer med funktionsvariationer kan och inte kan göra. Konsten är också det verktyg Epic Arts använder sig av för att sammanföra barn, ungdomar och vuxna med funktionsvariationer med de som inte har det. En del av organisationens arbete bekostas av intäkterna från deras egna kafé- och butiksverksamhet samt teater- och dansuppträdanden.

Epic Arts erbjuder även olika typer av utbildning: En del barn behöver förberedande stöd innan de börjar i en statlig eller annan skola, andra får utbildning direkt av Epic Arts då de aldrig kommer att kunna gå i någon annan skola än hos Epic Arts (då andra skolor oftast inte är anpassade för barn med funktionsvariationer).

Det projekt Childhood stödjer handlar om att säkerställa att barn med funktionsvariationer har rätt till trygghet och skydd i en vardag som för många av dem kantas av vanvård, våld, övergrepp och exploatering. Epic Arts vill att alla som arbetar för organisationen ska lära sig mer om etablerade barnskyddsåtgärder, samt nå ut med detta till barnen, deras familjer och andra i deras närhet. Projektet möjliggör också att yngre barn med funktionsvariationer (3 till 5 år) två gånger i veckan kan komma till Epic Arts center tillsammans med sina föräldrar, både för att främja barnens utveckling och ge föräldrarna att få tips och råd om hur de bäst kan vara stöd till sina barn.