H.M Drottningen vid Childhoods styrelseresa till Polen 2023

Ukrainska barn i fokus när childhoods styrelse besöker Polen

Warszawa. Under två dagar träffar World Childhood Foundations styrelse, med H.M. Drottningen, våra partners som hjälper, skyddar och stärker de barn och familjer som drabbas av kriget i Ukraina. Syftet med resan är att ge styrelsen ökad kunskap om de utmaningar som Childhoods ukrainska partners står inför just nu. Med på resan är Camilla Waltersson Grönwall, ansvarig minister för barnrättsfrågor i Sverige.  

Childhood har arbetat i Ukraina i 20 år. Under det senaste året har vi intensifierat arbetet ytterligare för att hjälpa, skydda och stärka de barn och familjer som drabbas av kriget. Vi samlar nu Childhoods nio ukrainska partners i Warszawa för ett erfarenhets- och kunskapsutbyte. Tillsammans besöker vi även två polska partners som ger stöd till barn och familjer från Ukraina.

I sitt inledningstal riktat till Childhoods ukrainska partners säger H.M. Drottningen: “Sedan den fullskaliga invasionen har vi (Childhood) ägnat mycket av vår uppmärksamhet, våra tankar och våra resurser till Ukraina. Vi hade gärna besökt er i Ukraina. Men för tillfället är det inte möjligt så vi är glada att vi kan träffas här ”.

Besöket är en möjlighet för styrelsen och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönwall att lära sig mer om Childhoods lokala partners arbete i Ukraina samt att möta de eldsjälar som under ett brinnande krig arbetar för barns trygghet. Socialtjänstministern har varit drivande i skapandet av det samarbetsavtal mellan socialdepartementen i Sverige och Ukraina som ska fokusera återuppbyggandet sociala tjänster och stödinsatser riktade mot barn och deras familjer.

Så här säger Camilla Waltersson Grönvall, Socialtjänstminister: “Att stärka barns rättigheter och hjälpa barn som befinner sig i utsatta situationer är viktigt såväl för mig som ansvarig minister för barnrättsfrågor som för regeringen. Jag är glad över att H.M. Drottningen gav mig möjligheten att göra denna resa till Warszawa. Drottningens långvariga engagemang i barnrättsfrågor är en stor inspirationskälla för mig och oss alla”.  

Rysslands storskaliga invasion av Ukraina slog sönder tryggheten för miljontals barn. Våra lokala partners bevisar gång på gång det vi på Childhood alltid trott på och verkat för – det lokala civilsamhället är inte bara först på plats utan också är snabbast och bäst lämpat att anpassa sig till hur behoven faktiskt ser ut. Vi är stolta över hur Childhoods partners hjälper och skyddar barnen mitt i kriget. Vi ser samtidigt att behovet av särskilda insatser, inte minst finansiering, är och kommer att förbli stort under en lång tid framöver.

Fredric Larsson från NGO Resource Center, en av Childhoods partners i Ukraina säger: ”Civilsamhället i Ukraina är de som i första hand tillgodoser de humanitära behoven. De är inte bara nyckeln till att ge effektivt stöd till barn och deras familjer i dag, utan de kommer också att finnas där i morgon. Att träffa kollegor, vänner och nya bekantskaper innebär att vi kan förbättra samarbetet, bygga nya partnerskap och i slutändan säkerställa en mer effektiv strategi för skydd av barn”.

Ta del av vårt arbete i Ukraina här.

Foto: Bartek Bartosiński

För mer information vänligen kontakta:  Charles Mingo Bennström, pressansvarig Childhood  
charles.bennstrom@childhood.org 
+46 (0)73-422 04 42