Barnhem är inte en trygg plats för barn. World Childhood Foundation.

Barnhem är inte en trygg plats för barn

Allt fler länder väljer att stänga ner barnhem och investera i familjestärkande insatser. Detta motverkas av svenska givare som fortsätter skicka pengar till barnhem.

Barnhemmens skadliga effekter på barn har varit kända i över ett sekel. Det finns en internationell samsyn, och evidens, för att barn mår bäst av att växa upp med sin familj eller i en familjeliknande miljö. Allt fler länder väljer därför att ställa om från barnhem till insatser som stärker familjer.
– Samtidigt som vi i Sverige har gått ifrån vård på institution ser vi en explosionsartad ökning av barnhem i fattiga länder. En stor andel av dessa är oregistrerade, drivs av personer som saknar kompetens och finansieras uteslutande av utländska aktörer, säger Joel Borgström, programansvarig och sakkunnig på Childhood.

Pengar – och volontärer – från bland annat Sverige fortsätter att strömma in till barnhem. En aktuell undersökning visar att en femtedel av svenskarna har skänkt pengar till barnhem utomlands. Drygt 20 procent kan tänka sig att vara volontär på ett barnhem utomlands.

Närmare 84 procent tror att barn placeras på grund av våld, vanvård och övergrepp i familjen.
– Runt fem miljoner barn växer fortfarande upp på barnhem globalt och upp till 90 procent av dem har minst en förälder i livet. Det främsta skälet till att de placeras är fattigdom. Föräldrar vill inte lämna bort sina barn men ser ingen annan utväg för att till exempel säkra barnens skolgång. Om de pengar som strömmar till barnhem i stället investeras i familjestödjande insatser kommer fler barn få växa upp med sina familjer, säger Joel Borgström.

Undersökningen är gjord inom ramen för vårt projekt Ur Askan, ett samarbete med Erikshjälpen finansierat av Svenska Postkodlotteriet. Läs mer om vårt arbete på barnhemskollen.se

Läs även vår artikel på Aftonbladet Debatt, publicerad torsdag 12 oktober 2023.

För mer information vänligen kontakta: 

Joel Borgström, programansvarig Childhood
joel.borgstrom@childhood.org
+46 (0)708 116 160

Charles Mingo Bennström, pressansvarig Chilhood
charles.bennstrom@childhood.org 
+46 (0)73-422 04 42

Foto: Erikshjälpen